Povestea lui Wilt Chamberlain, singurul jucător care a marcat 100 de puncte în NBA 0 5

Wilt Chamberlain-Los Angeles Lakers

Wilt Chamberlain a fost unul dintre cei mai respectaţi baschetbalişti din istoria NBA, fiind născut pe 21 august, 1936 în Philadelphia. Legendarul jucător a ieşit prima dată în lumina reflectoarelor în 1959, atunci când a debutat pentru Philadelphia Warriors.

Jucătorul care a mai trecut pe la Philaldelphia 76ers şi Los Angeles Lakers va rămâne pentru totdeauna în istoria ligii nordamericane de baschet. Chamberlain a marcat 100 de puncte într-un meci disputat în martie 1962 între Philadelphia Warriors şi New York Knicks, 169-147.

Chamberlain a fost probabil cel mai bun pivot din istoria NBA, iar în primele nouă sezoane a avut în medie cel puţin 30 de puncte şi 20 de recuperări pe meci. Centrul a avut în stagiunea 1961-1962 o medie de 50.4 puncte, fiind extrem de greu de egalat o asemenea performanţă de orice alt jucător în condiţiile în care nimeni nu s-a apropiat în ultimii ani de o medie de 40 de puncte pe meci.

În ciuda unor cifre colosale pe care le-a adunat de-a lungul anilor, Chamberlain are doar două titluri de campion în 1967 şi 1972, precum şi patru titluri de MVP în 1960, 1966, 1967, 1968. Legendarul baschetbalist şi-a încheiat cariera în 1973 după ce a evoluat în ultimii cinci ani la Los Angeles Lakers , iar tricoul cu numărul 13 a fost retras în cinstea lui de Los Angeles Lakers, Philadelphia 76ers şi Golden State Warriors. Fostul superstar al ligii se poate lăuda cu nu mai puţin de 7 titluri de cel mai bun marcator în NBA şi 11 titluri pentru cel mai bun recuperator al ligii.

Wilt Chamberlain a fost primul jucător din NBA care a început să câştige sume importante de bani, fiind unul dintre cei mai bine plătiţi jucători din ligă încă de la primul sezon. El a fost primul baschetbalist care a câştigat 100.000 de dolari pe sezon şi a ajuns în perioada în care evolua la Los Angeles Lakers să câştige 1.5 milioane de dolari.

Marele superstar al anilor 60-70′ a avut şi o viaţă extrasportivă extrem de agitată, iar zvonurile spun că ar fi avut 23 de femei în 10 zile şi a organizat de mai multe ori partide de amor în trei sau mai multe persoane.

Wilt Chamberlain a avut mari probleme cardiace de-a lungul anilor, iar în 1992 a fost spitalizat pentru bătăi neregulate ale inimii. După acest episod, pivotul a început să ia medicamente, însă starea lui de sănătate avea să se deterioreze serios în 1999. În tot acest interval de timp, Wilt a pierdut 50 de kilograme şi pe 12 octombrie, 1999 avea să se stingă din viaţă la vârsta de 63 de ani în Bel-Air California. Trupul său a fost incinerat la vremea respectivă, iar agentul lui a declarat că decesul a survenit din cauza unei insuficienţe cardiace.

Wilt Chamberlain şi-a încheiat cariera în NBA cu un total de 31.419 de puncte (30.1 ppg),  23.924 de recuperări (22.9 rpg) şi 4.643 pase decisive (4.4 apg). Pentru mulţi este cel mai bun pivot din istoria NBA, iar cifrele colosale vor fi cu greu egalate, în special în ceeea ce priveşte numărul de recuperări. Chamberlain va rămâne cel mai probabil pentru foarte mulţi ani de acum în colo jucătorul cu cele mai bune cifre sub panou.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba Berlin a câștigat meciul 2 cu Valencia în finala Eurocup 0 9

Alba Berlin v Valencia

Alba Berlin a câștigat meciul al doilea al finalei din Eurocup cu Valencia, în urma unui meci care a avut nevoie de o repriză de prelungiri pentru stabilirea învingătoarei. Nemtii s-au impus cu 95-92, iar meciul decisiv se va disputa pe 15 aprilie la Valencia pentru stabilirea câștigătoarei și a echipei care va participa anul viitor în Euroligă.

Cele două formații s-au schimbat succesiv la conducere în debutul primului sfert fara ca una dintre echipe sa se distanteze la mai multe de doua posesii. Alba Berlin a fost echipa net superioară în sfertul al doilea și a avut la un moment dat un avantaj de 7 puncte, 40-33, însă ecartul a fost anulat până la pauza fiind o diferență de doar o posesie.

Nemții și-au pierdut din precizie în partea a doua a meciului și au pierdut conducerea jocului în mai multe momentele ale jocului pe durata sfertului al treilea. Alba conducea totuși cu 5 puncte după primele secunde în ultimul act, însă Valencia a preluat conducerea din momentul respectiv și a fost la un pas de a câștigat în timp regulamentar, dar San Emerito a ratat o aruncare liberă și Peyton Silva a înscris cu două secunde înainte de final.

Alba Berlin a condus în permanență în repriza suplimentară, fiind echipa care a dominat jocul din punct de vedere fizic. Nemtii au avut nu mai puțin de patru jucători cu peste 14 puncte marcate în duelul cu Valencia. Rokas Giedraitis a totalizat 17 puncte, Luke Sikma 15, Peyton Silva 14, în timp ce Martin Hermannsson a bifat și el 14 puncte.

Sam Van Rossom a izbutit 22 de puncte pentru Valencia, fiind urmat de San Emeterio cu 16 puncte, in timp ce Will Thomas s-a remarcat cu alte 15 puncte

Sergio Llull va rata meciurile din sferturile de finală ale Euroligii 0 6

Sergio Llull - Real Madrid

Sergio Llull, baschetbalistul celor de la Real Madrid, va  rata meciurile cu Panathinaikos Atena din sferturile de finală al Euroligii din cauza problemelor pe care le are la bicepsul femural al piciorului drept. Vedeta spaniolilor s-a accidentat în finalul sezonului regulat şi nu va fi recuperat la timp.

Felipe Reyes, căpitanul madrilenilor, a declarat într-un interviu că echipa nu se va putea baza pe fundaşul spaniol, însă nu este exclus să revină pe teren în cazul unei apariţii în Final Four.

„Sergio (Llull) nu va fi disponibil pentru playoff. Sperăm că îl vom avea la Final Four. Evident este frustrat de această situație, dar nu e nevoie să-l presăm. Este important să se refacă complet, în caz contrar existând riscul unei recivide care să-l scoată din circuit pe o perioadă mai lungă.”, a fost declaraţia lui Felipe Reyes.

Seria dintre Real Madrid şi Panathinaikos va debuta la mijlocul lunii aprilie, într-o reeditare a sferturilor de finală disputate în sezonul trecut. Formaţia spaniolă a reuşit atunci să se califice mai departe  şi pleacă din postura de favorită şi în acest sezon.

Most Popular Topics

Editor Picks